info@jostedalsbre.no

Jostedalsbreen

Bretur tips

BrevandringFor mange er det en opplevelse i seg selv å bare komme til enden av en isbre og kunne observere det store massive ishavet en har fremfor seg. En kan la fantasien gå tilbake til istiden og hvordan ting må ha vært da. Men for enkelte som har en liten eventyrer i magen holder det ikke bare å skue utover den mektige Jostedalsbreen, de vil også klatre over og på den. Noen tips til hva man må tenke på med en bretur skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hvem kan gå på på en bre?

Det er ikke noen spesielle krav som stilles for å kunne gå på en bre, men det kan være stor forskjell på hvor fysisk krevende enkelte turer er. Så før man setter i gang en tur bør man ha god førlighet i både armer og bein, god balanse samt ha en normal grei fysisk form. Som regel er det satt en minste aldersgrense for organiserte breturer på 12 til 15 år.

Kan man gå alene?

Dersom man ikke har noen erfaring med å gå på bre er det ikke å anbefale å dra alene eller i en liten gruppe uten kyndige fagpersoner. Selv på relativt trygge ruter kan det være mye som kan skje. Det kan være store åpne bresprekker som må forseres og man må kunne tolke snø og iskvaliteten rundt seg. Det sikreste er derfor å gå en organisert og guidet tur.

Utstyr til brevanding

Noe av det viktigste for å ha en god opplevelse på brevandring er gode sko. Man benytter seg av stegjern som vil festes utenpå fottøyet og det kan kun gjøres på egnede fjellsko. Drar du til Jostedalsbreen er det enkelte plasser mulighet for å leie seg slike sko.

Selv om det kan være varmt i været blir det for kjøligere når man kommer opp på selve breen. Varme vantette klær, hansker og lue er derfor alltid ting man bør ha med seg. Både isøks og hjelm er også normalt å ha med seg og vil bli utdelt om du går en organisert tur. De er som regel satt opp i et taulag hvor man går etter hverandre på en lang linje. Guiden vil gå foran i gruppen som normalt ikke bør overstige 9 personer.

Klatring på breen

Det som er fint med breeturer er at de kan tilpasses egne ønsker ganske enkelt. Ønsker man kun å gå en lett tur innover for å få følelsen av hvor stor breen egentlig er, kan det settes opp. Ønsker man en større utfordringer og en mer fysisk tur som involverer isklatring kan det også arrangeres. Når man klarer på en brevegg vil et tau festes helt øverst og en guide står nede og sikrer, lik vanlig fjellklatring. Så er du uheldig og mister taket på den glatte veggen blir du kun hengende i luften og kan rappellere ned til bakken. Så lenge klatringen utføres av kyndige guider er det en helt trygg aktivitet.